Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ-ΔΟΞΑ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ 1-0 από το Νίκο Φίστα


γράφει
 ο αθλητικογράφος  
Νίκος Φίστας


 «ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΣΤΟΝ Β’ ΓΥΡΟ Ο ΕΔΕΣΣΑΊΚΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΝ ΕΧΘΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΥΠΙΔΗ»

Εισήλθε με το δεξί στον β’ γύρο της Α1 ο Εδεσσαϊκός κατακτώντας δύσκολη και αγχωτική νίκη επί της Δόξας Μελισσίου με 1-0. Ο αγώνας του Δημοτικού σταδίου Έδεσσας «ΦΟΡΗΣ ΓΕΝΤΖΗΣ» σκιάστηκε από την απαράδεκτη διαιτησία του κ.Καρυπίδη, ο οποίος με τις αποφάσεις του έβαλε μπουρλότο στην ομαλή διεξαγωγή του παιγνιδιού, προκάλεσε και πυροδότησε το κλίμα με τα αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα του, αποτελώντας τροχοπέδη για τους γηπεδούχους, που είχαν παράλληλα επιπλέον ως αντίπαλο και την εχθρική διαιτησία του. 

Συγκεκριμένα ο άρχων του αγώνα παρέβλεψε τον καταλογισμό δύο κραυγαλέων  πέναλτυ υπέρ των γηπεδούχων, στο 5’ σε ανατροπή του Βοτάρη, και στο 58’ του Λαφαζανίδη, υστέρησε σημαντικά στον πειθαρχικό έλεγχο ανεχόμενος το σκληρό και αντιαθλητικό παιγνίδι των φιλοξενουμένων, με αποκορύφωμα να χαρισθεί και να μην αποβάλει στο 40’ τον παίκτη του Μελισσίου Λιτοβολή Δ., ο οποίος κτύπησε τον Ουζούνη εκτός φάσης. Παράλληλα εξοργιστικές ήταν οι υποδείξεις του βοηθού κ.Θεολόγου, που ανέκοπτε τις επιθετικές προσπάθειες του Εδεσσαϊκού εφευρίσκοντας ανύπαρκτα οφσάϊτ.

 Με αφορμή την διαιτησία του κ.Καρυπίδη, η αρμόδια επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΣ Πέλλας, και ο αρχιδιαιτητής που παρευρέθηκε και είδε τον αγώνα, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς διανύουμε την πιο κρίσιμη και καθοριστική καμπή του πρωταθλήματος, ώστε να μην έχουμε επανάληψη άλλων τέτοιων άσχημων διαιτησιών, και να μην λάβουν χώρα ανάλογες διαιτησίες τύπου Καρυπίδη. 

Πρέπει πάνω από όλα να προστατεύσουν το πρωτάθλημα που βρίσκεται στην πιο κομβική και κρίσιμη καμπή, και να μην διασαλευθεί η ομαλή διεξαγωγή του.  

Ο παράγων διαιτησία αναμφίβολα πρέπει να αποτελέσει τον εγγυητή της άρτιας και ομαλής διεξαγωγής του πρωταθλήματος, διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας τον «Βασιλιά των σπορ», με τις αρετές της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας ,της δεοντολογίας, και ισονομίας στην τήρηση των κανόνων, προς όλες τις αγωνιζόμενες ομάδες στο πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της Ένωσης Πέλλας.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΚΑΙ Η ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στο αγωνιστικό κομμάτι η ομάδα του Σέρτζιο Τσολάκοβιτς παρά την πασιφανή ανωτερότητα της, και την πλήρη εδαφική κυριαρχία σε όλα τα μήκη και πλάτη του αγωνιστικού χώρου, έδειξε σαφώς επηρεασμένη και εκνευρισμένη από την διαιτησία, και παρασύρθηκε στο παθητικό και αντιαθλητικό παιχνίδι των φιλοξενουμένων, με αποτέλεσμα να μην φθάσει στο ύψος και επίπεδο των προηγούμενων εμφανίσεων.                                      Δεν κατάφεραν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας των καταρρακτών να κλειδώσουν την νίκη έγκαιρα με την επίτευξη δεύτερου γκολ, καθώς πέρα από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του διαιτητή δεν ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησαν τόσο στο Α’ όσο και στο Β’ ημίχρονο με αποτέλεσμα ως την λήξη του αγώνα να μπουν στην αγχωτική δοκιμασία της ρευστότητας που επιφυλάσσει το σκορ όταν παραμένει στα επίπεδα του 1-0.    

Τέλος καλά-όλα καλά για τους νικητές, σημασία έχει η κατάκτηση του τρίποντου, και τώρα προσβλέπουν στην επόμενη μέρα και στο κρίσιμο και καθοριστικό ντέρμπυ κορυφής του Σαββάτου στον Ν.Μυλότοπο, με αντίπαλο τον τοπικό, διεκδικητή του τίτλου και ισχυρό και φορμαρισμένο Μ. Αλέξανδρο.  

Η αποστολή των Τριαινοφόρων θα είναι δύσκολη αλλά καλούνται να υπερπηδήσουν ένα σημαντικό εμπόδιο στην κούρσα για τον τίτλο, και να φέρουν το πολυπόθητο διπλό, που θα τους φέρει σε πλεονεκτική θέση στην πορεία επίτευξης του στόχο. 

Στον αντίποδα του αγώνα η Δόξα Μελισσίου με παθητικούς προσανατολισμούς, και με σκληρό παιχνίδι, και ευνοούμενη και από τις αποφάσεις του διαιτητή, προσπάθησε να διεκδικήσει ως το τέλος το δικαίωμα στην ελπίδα κατάκτησης ενός πολύτιμου βαθμού αξιοποιώντας την ρευστότητα του 1-0, και την εμπειρία βασικών στελεχών που διαθέτει στον κορμό της.

5’ O Βοτάρης ανατράπηκε στην μεγάλη περιοχή από αμυνόμενο της Δόξας, αλλά ο κ.Καρυπίδης έκλεισε τα μάτια, και δεν καταλόγισε το οφθαλμοφανές πέναλτυ.

23’ Από έξοχη ατομική προσπάθεια και διείσδυση από δεξιά και παράλληλα φαρμακερή σέντρα ακριβείας του νεαρού φέρελπι και ταλαντούχου μεσοεπιθετικού του Εδεσσαϊκού Κώστα Παπαγεωργίου προήλθε το μοναδικό γκολ της συνάντησης που έμελλε να είναι και το τελικό. Συγκεκριμένα ο έμπειρος Τσόρμπας δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και από κοντά με ψύχραιμο βολέ άνοιξε το σκορ 1-0.

40’ Δεν είδε την άγουσα για τα αποδυτήρια και την κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή του αγώνα ο ΛιτοβολήςΔ. που υπερέβη τα εσκαμμένα, και το ευ- αγωνίζεσθε, κτυπώντας ύπουλα εκτός φάσης τον Ουζούνη.

44’ Από λάθος και ολιγωρία του Τεκελίδη προήλθε ο μοναδικός κίνδυνος στα καρέ της εστίας του Πασχαλίδη όταν ο Σιδέρης από θέση τετ-α-τετ δεν βρήκε δίχτυα και το πλασέ του πέρασε άουτ προς ανακούφιση των γηπεδούχων.

60’ Υποδειγματική σέντρα του Παπαγεωργίου,και καρφωτή  κεφαλιά από το σημείο του πέναλτυ του Γκίνη δεν είχε ευτυχή κατάληξη, καθώς η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Κυριλίδη.

62’ Από κοντινή πλεονεκτική θέση του σουτ βολέ του Λαφαζανίδη  δεν βρήκε στόχο.

63’ Από πλάγια θέση φαρμακερή σέντρα του Γκίνη πέρασε ανεκμετάλλευτη από τους επιθετικούς του Εδεσσαϊκού.

65’ Ο τερματοφύλακας της Δόξας είπε όχι με σωτήρια απόκρουση σε κοντινή καρφωτή  κεφαλιά του Γκόγκου διώχνοντας σε κόρνερ.

80’ Σέντρα σουτ του Γκόγκου από πλάγια θέση πέρασε μόλις άουτ.

82’ Η δεύτερη επικίνδυνη φάση στα καρέ του Εδεσσαϊκού προήλθε από στημένη φάση. Το υποδειγματικό σε εκτέλεση   φάουλ του Φωστηρόπουλου εξουδετέρωσε σωτήρια σε κόρνερ ο έμπειρος πορτιέρο των «Τριαινοφόρων» Δημήτρης Πασχαλίδης, αποτρέποντας το έμφραγμα και την ψυχρολουσία της ισοφάρισης.

88’ Ο Δημήτρης Λαφαζανίδης από θέση τετ-α-τετ πλάσαρε τον Κυριλίδη, αλλά ο δεύτερος με σωτήρια απόκρουση δεν έδωσε την χαρά στον στραϊκερ της ομάδας των καταρρακτών να πανηγυρίσει το δεύτερο γκολ.

89’ Ο αρνητικός πρωταγωνιστής και άρχων του αγώνα κ.Καρυπίδης  αγνόησε προκλητικά την ανατροπή του Λαφαζανίδη στην μεγάλη περιοχή, και δεν καταλόγισε το πέναλτυ εις βάρος του Μελισσίου, σε μια φάση ορισμού της εσχάτης των ποινών.

Τέλος στα αξιοσημείωτα του αγώνα πρέπει να καταγραφεί η κόκκινη κάρτα που είδαν μετά την λήξη του αγώνα οι ΛιτοβολήςΔ. και Ουζούνης, γιατί διαπληκτίστηκαν στην καταπακτή με μπουνιές και κλωτσιές, σύμφωνα με αυτά που έγραψε ο Διαιτητής του αγώνα.

Για την διαιτησία τα είπαμε παραπάνω απλώς να αναφέρουμε ότι από το διαιτητικό τρίο, επέπλευσε μόνο ο Β’ βοηθός του αγώνα κ.Γιάγκος που είχε σωστές υποδείξεις.

ΕΔΕΣΣΑΊΚΟΣ:Πασχαλίδης,Γκίνης,Καπαγιάρογλου(89’Πεχλιβάνης),Γεωργίου,Τεκελίδης(65’Τσάτσε),Ουζούνης,Παπαγεωργίου,Λούσης(46’Γκόγκος),Λαφαζανίδης,Βοτάρης,ΤσόρμπαςΕ.

ΔΟΞΑ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ:Κυριλίδης,Χατζηγάκης,Δουλκερίδης,Θεμελής(33’Τσάλμας),Φωστηρόπουλος,Μουρατίδης,Ζημπίδης,Σωτηριάδης(87’Σωτηριάδης),ΛιτοβολήςΔ.,ΛιτοβολήςΠ.(71’Χλωρίδης),Σιδέρης,

ΝΙΚΟΣ ΦΙΣΤΑΣ 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: