Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟ 1960

 από τον Πετσινάρη Χριστόδουλο


                              Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ
                                      13 Μαρτιου 1960

Μια ανοιξιάτικη Παρασκευή του 1960, έμελε να είναι η ιστορική ημέρα ίδρυσης του Εδεσσαϊκού.

Στις 13 Μαρτίου 1960, αποφασίστηκε η συγχώνευση των τριών τότε ομάδων της Εδεσσας του Αρη φωτοΕΔΩ , του Ηρακλή ΦΩΤΟ ΕΔΩ και του Εθνικού  φωτο ΕΔΩ  με το παρακάτω πρακτικό ΦΩΤΟ ΕΔΩκαι   ΕΔΩ
 Την 15η Αυγούστου 1960 αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).
Πρωτεργάτης της συγχώνευσης ήταν ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή Ιωάννης Απέργης. ο οποίος πίστευε ότι το ποδόσφαιρο της Έδεσσας και γενικά ο αθλητισμός έχει την δυνατότητα να φθάσει πολύ ψηλά, με την προϋπόθεση ότι θα συνενωθούν όλες οι «δυνάμεις» της πόλης γύρω από τον Εδεσσαϊκό.
Μετά από 50 χρόνια ο Ιωάννης Απέργης δικαιώνεται, ο Εδεσσαϊκός στην πενηντάχρονη ιστορία του, πέτυχε όλους τους στόχους!
1)      Ήταν το πρώτο σωματείο της Ελλάδας που προήλθε από συγχώνευση, το παράδειγμα του ακολούθησαν κατόπιν η Βέροια, ο Πιερικός, η Νάουσα, τα Γιαννιτσά κλπ.
2)      Η ποδοσφαιρική ομάδα του Εδεσσαϊκού πέτυχε όλους τους στόχους, ξεκίνησε από την Α΄κατηγορία της Ε.Π.Σ.Κ.Δ.Μ. (Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), και στην διαδρομή κέρδισε 2 πρωταθλήματα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας (1962-63 , 1964-65)
Ανεδείχθη δύο φορές Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής (1982-83, 1988-89) και τέλος ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι της ποδοσφαιρικής κονίστρας την Α΄ Εθνική κατηγορία την περίοδο 1991-92!
μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών του έχουν μεταγραφεί και αγωνισθει σε σωματεία Α΄Εθνικής.
Ο Πασιαλής στον Ολυμπιακό Πειραιώς, αγωνίσθηκε και στον Αρη, ο Σαπουντζής στον Άρη, αγωνίσθηκε ακόμη σε Πανιώνιο, Οφη, Ηρακλή, ο Ζουμπούλης στον ΠΑΟΚ αγωνίσθηκε επίσης σε  ΑΕΚ και Ξάνθη, ο Μητσόπουλος στον ΑΡΗ, οι Νασιόπουλος, Κουτσουρές στον Παναθηναϊκό, Τυριακίδης στον ΑΡΗ Θεσ/νίκης, Καραϊσαρίδης Καβάλα, Στόϊος, Καστανιώτης στη Βέροια, κλπ
Μετά από 50 χρόνια δυστυχώς επανήλθε εκεί από όπου ξεκίνησε στην Α Ερασιτεχνική της ΕΠΣΝΠ.
                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: